Home » » Cara mengatasi kemerahan pada kemaluan

Cara mengatasi kemerahan pada kemaluan

Written By kelantan post on Sunday, 17 November 2013 | 01:17


Faraj gatal adalah sesuatu yang memalukan dan kadang-kadang rasa gatal ini tidak hilang walaupun kita telah menjaga kebersihan daerah feminin dengan baik.

Gatal faraj / kemaluan wanita biasanya disertai dengan keluarnya cecair abnormal, yang merupakan gejala yang umum. Namun, beberapa wanita mengalami faraj gatal tanpa sebab. Keputihan sering disertai dengan bau yang tidak sedap, sementara mereka yang mengalami gatal tanpa lendir sering berbau.

Penyebab Faraj Gatal

Sebahagian besar kes faraj gatal yang disertai dengan bau, cecair lendir putih, abu-abu, kekuningan atau kehijauan, beberapa kes keradangan vaginitis atau faraj tidak kelihatan lendir. Ada banyak kemungkinan penyebab faraj gatal-gatal.

Reaksi alergi atau dermatitis - Beberapa wanita mungkin mengalami reaksi alergi atau dermatitis di daerah faraj, sehingga terjadi ruam tempatan atau iritasi. Hal ini mungkin disebabkan oleh kenalan dengan suatu zat seperti sabun. Anda dapat mengamati ruam merah yang hilang selepas penggunaan zat tersebut dihentikan. Berpanjangan atau berulang kenalan dengan bahan lain, boleh menyebabkan rasa gatal dan munculnya lecet.

Jangkitan cendawan - biasanya bentuk kurap sekitar faraj, boleh menyebabkan faraj gatal-gatal. Kulit menjadi ruam dengan daerah yang mungkin merah, mengupas, atau bergelombang dan melepuh.

Keadaan kulit secara umum - Keadaan seperti psoriasis, yang menyebabkan sel-sel kulit mati terkumpul di permukaan kulit, boleh menyebabkan tompok merah pada kulit yang dilindungi oleh sisik flakey putih. Hal ini dapat mempengaruhi salah satu atau semua bahagian tubuh, termasuk daerah vagina.

Seborrheic dermatitis atau ketombe - Ketombe di daerah faraj dikaitkan dengan kemerahan, dan kulit mungkin kelihatan berminyak tampak kekuningan hingga kulit terkelupas.

Scabies - Kudis juga boleh menyebabkan gatal faraj. Keadaan ini disebabkan ketika tungau bersembunyi di bawah kulit. Hal ini ditandai dengan gatal teruk yang biasanya memburuk pada malam hari. Sebuah ruam dengan lepuh kecil atau luka mungkin muncul.

Jangkitan parasit - Parasit seperti kutu boleh menjangkiti bahagian vulva, seperti parasit yang menjangkiti kulit kepala. Threadworms dari anus juga boleh berhijrah ke faraj sehinga menyebabkan gatal, terutama pada malam hari. Walaupun kutu dan telur mereka dapat dilihat oleh mata telanjang, threadworms hanya dilihat melalui pemeriksaan mikroskopik.

Distrofi faraj - Sebuah keadaan yang disebut distrofi faraj boleh berlaku akibat kekurangan vitamin A, B2 dan B12, zat besi dan asid folik. Hal ini boleh menyebabkan rasa gatal. Tompok putih atau plak dapat muncul pada kulit di sekitar faraj kerana perubahan pada kulit.

Sclerosus Lichen - Perempuan juga mempunyai liken sclerosus, keadaan kulit yang jarang yang mungkin terjadi di mana sahaja di tubuh, namun paling sering terjadi di daerah genital dan dubur. Penyebabnya tidak diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan sistem kekebalan tubuh yang terlalu aktif atau kurangnya hormon seks dan ciri-ciri wanita menopause. Kerosakan kulit sebelumnya juga boleh meningkatkan risiko dijangkiti ruam di lokasi ini.

Faktor psikologi dan menggaruk - Kadang-kadang faktor psikologi boleh menyebabkan gejala seperti gatal faraj. Dalam kes ini, terus-menerus menggaruk menyebabkan perubahan kulit yang boleh menyebabkan keradangan dan kerengsaan.

Penyebab dari faraj yang gatal tanpa sebab dapat dikenal pasti dengan riwayat perubatan, pemeriksaan fizikal, dan ujian lain seperti biopsi. Oleh kerana itu disarankan untuk berunding dengan doktor kandungan, doktor kulit, atau doktor umum untuk diagnosis yang tepat dan rawatan.

Cara Merawat Faraj Gatal

Kes ringan dari faraj yang gatal tidak memerlukan rawatan. Rawatan khusus mungkin diperlukan jika penyebab dapat dikenal pasti, seperti jangkitan parasit atau cendawan.

Tindakan Perubatan

Gatal berterusan atau gatal yang tak tertahankan boleh dirawat dengan ubat-ubatan. Doktor akan menetapkan kortikosteroid topikal yang boleh anda terapkan sehari-hari untuk daerah yang terkena. Anda mungkin perlu menggunakan ubat ini selama beberapa minggu untuk benar-benar membersihkan diri dari keadaan ini.

Jika anda mempunyai perubahan tetap dalam kulit anda, anda perlu menjadualkan beberapa tindak lanjut dengan doktor anda. Hal ini akan membantu menentukan sama ada anda mengalami keadaan kesihatan yang serius seperti penyakit hati, kencing manis atau gangguan autoimun yang memerlukan rawatan lanjut. Dalam kebanyakan kes, merawat penyebab yang mendasari akan membantu meringankan gejala faraj anda.

Selain rawatan perubatan, gatal pada faraj juga boleh dikurangkan dengan:

    Elakkan menggaru kawasan faraj kerana hal ini boleh menyebabkan iritasi lebih lanjut.
    Memakai pakaian longgar di siang dan   malam hari.
    Mengelakkan memakai pakaian ketat seperti stoking dan seluar ketat.
    Tidak menggunakan produk feminin seperti minyak wangi dan sabun di daerah yang terkena.
    Menggunakan losyen kulit ringan dan pembersihan untuk kulit sensitif.
    Gunakan pelembab faraj atau pelincir berasaskan air untuk memerangi kekeringan faraj.
    Mengelakkan penggunaan pakaian renang atau pakaian basah untuk masa yang lama.
    Mengelakkan penggunaan pelembut kain.
    Usap dari depan ke belakang selepas menggunakan bilik mandi untuk mengelakkan pencemaran alat kelamin.
    Menukar lampin bayi anak perempuan secara teratur untuk mengelakkan ruam lampin.
    Elakkan hubungan seksual sampai gejala membaik.
    Gunakan kondom saat berhubungan seks

Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. IRDK News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger